Pojďme se podívat na další princip sociálního podnikání. Je jím ekonomický prospěch, který je opět definován několika body. Které to jsou? Také se podíváme, jak se daří RoKytce v letních měsících.

Ro-Kytka roste s každým dalším kouskem

V minulých dvou dílech jsme vám představili první dva principy sociálního podnikání.

Zatím co jste čekali na ten další, my jsme pilně pracovali na rozvoji celého podniku. Nejen, že se snažíme dostát všem svým závazkům, definovaných z velké části již zmíněnými principy, ale také pro vás vymýšlíme nové služby a výrobky, jejichž koupí budete moci podpořit náš podnik.

K tomu realizujeme řadu zakázek, s kterými se na nás obracíte. Přečíst si o nich můžete v článku Prázdniny pro nás nejsou jen odpočinek a sluníčko, který vyšel v polovině července a v němž jsme vypíchli některé z našich realizací. Vydatné deště se postaraly o růst všeho zeleného, takže se v zahradách našich klientů téměř nezastavíme. Ale nebojte, stále máme volné termíny i pro vás.

Ekonomický prospěch? Tady jsou hlavní body

Aby se Ro-Kytce dařilo, musí jednoduše uživit sebe sama. Věříme, že to zvládneme levou zadní, nasazení a chuť našich lidí do práce je obrovská, ale potřebujeme k tomu podporu vás, našich klientů, a to formou poptávek zahradnických a úklidových služeb. Tím se dostáváme k ekonomické stránce.

Které body jsou u nás závazné pro ekonomický prospěch podniku?

  • Minimálně 51 % zisku pro další rozvoj - podle „Přílohy č. 2 výzvy č. 03_22_024“ vydané v rámci projektu Zaměstnanost plus, financovaného Evropskou unií, by mělo být 51 % veškerého zisku použito pro další rozvoj podniku. Celá tato částka nebo její část může být využita také pro splnění deklarovaných společensky prospěšných cílů.
  • Nezávislé vedení podniku - manažerské vedení podniku by mělo zůstat za všech okolností nezávislé na jakémkoliv externím zřizovateli či vlastníkovi.
  • 30 % tržby tvoří produkty a služby - z celkové tržby by mělo alespoň 30 % pocházet z prodeje výrobků či poskytovaných služeb.

Stále se ve svém okolí setkáváme s přesvědčením, že nás živí především dotace. To je teď sice pravda, skutečně jsme získali dotace z Evropské unie, ale ty nám vystačí “pouze” na první dva roky fungování celého projektu. Aby sociální podnik přetrval a dále utvářel pracovní místa pro handicapované, potřebuje dostatečný odběr produktů a služeb a to nejen kvůli pracovní náplni pro zaměstnance, ale především kvůli ziskům, z kterých budeme fungovat. To je ostatně naším cílem už teď.