Před časem jsme se pustili do postupného představení jednotlivých principů sociálního podnikání. Pomalu finišujeme. Dnes je tu princip číslo 4, environmentální prospěch. Co se za ním skrývá?

Ekologie na každém kroku i skoku

Mohlo by se zdát, že je celá společnost prostoupena ekologií na každém kroku. Máme ekologická brčka, víčka přidělaná napevno k PET lahvím a na každém kroku odpadkové koše a popelnice na tříděný odpad. Hledáme alternativní zdroje energie a recyklujeme oblečení. Je to dostatečné?

Pro nás jako sociální podnik je tohle téma závazné. Naším cílem není pouze vytvořit pracovní místa, ale vhodně se integrovat do společnosti a jedním ze zásadních bodů sociálního podnikání je právě environmentální prospěch.

  • Přírodní a recyklované materiály - sociální podnik by měl využívat v nejvyšší možné míře přírodní, recyklované a snadno recyklovatelné materiály.

Jelikož nabízíme úklidové služby, znamená to pro nás také využití ekologických čisticích prostředků.

  • Lokálnost používaných materiálů - dalším bodem je orientace na lokální zdroje surovin a lokální dodavatele i odběratele. S tím souvisí také využití čisticích prostředků od místních výrobců.

Závazná je pro nás „Příloha č. 2 výzvy č. 03_22_024“ vydaná v rámci projektu Zaměstnanost plus, financovaného Evropskou unií. Vše musíme doložit vhodným způsobem, včetně energetické náročnosti budovy a dalších požadavků.

Hravost, recyklace a rozvoj všech generací

Určitě víte, že Ro-Kytka vznikla jako projekt Kolpingovy rodiny v Moravském Krumlově. V rámci jednodenních akcí i celoročních kroužků, které spadají přímo pod Kolping, se snažíme využívat podobných principů jako při vedení sociálního podniku.

Pořádáme kurzy zaměřené na květinové vazby a zpracování dalších darů z našich zahrádek. Prakticky vše, co najdeme, využíváme k dalšímu tvoření. Ve výtvarných kroužcích je to starý karton, látky a klubíčka, která dostaneme darem a další malé i velké drobnosti. Recyklujeme, ze starého vytváříme nové a vedeme děti i dospělé k hledání nových přístupů, jak si užít kopu zábavy a vyrobit si něco pěkného, bez nutnosti velkých investic do nového materiálu.

Sama Ro-Kytka si vzala pod svá křídla staré zámecké zahradnictví v Moravském Krumlově, které ožilo díky pravidelným Brigádám a pomoci řady dobrovolníků. Využíme darů přírody, které jí vracíme svou pravidelnou péčí a láskou. Jsme rádi, že žijeme ve společnosti, která se učí být vůči přírodě laskavá.